Już od bardzo dawna zamierzałam zrobić jakieś risotto, ale zawsze coś mnie od niego odciągało. Teraz oczywiście żałuję, że tak późno się za nie zabrałam. Szczerze polecam na dość szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Najważniejszy w całości jest ryż! Koniecznie musi być to ryż Arborio, który perfekcyjnie wchłania płyn z patelni i pęcznieje w oczach :) Dziś w wersji z krewetkami.
SKŁADNIKI:
1 posiekana, średniej wielkości cebula
50g masła + do podsmażenia krewetek
150g ryżu Arborio
100 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego
szczypta kurkumy
3 szczypty chili
2 szczypty gałki muszkatołowej
250g mrożonych krewetek
ząbek czosnku
garść listków świeżej bazylii
Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, zeszklić. Na patelnię dosypać ryż i cały czas mieszając trzymać na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dolać około 70 ml białego wina, zamieszać i poczekać aż ryż je zaabsorbuje. Teraz zaczyna się dość powolny proces. Na patelnię dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do momentu kiedy będzie miękki. Jeśli zabraknie nam bulionu, wystarczy dolewać wrzątek. Gdy ryż będzie już prawie miękki dosypujemy kurkumę, chilli i gałkę. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wsypujemy zamrożone krewetki oraz zmiażdżony, obrany ząbek czosnku. Czekamy aż woda odparuje, a następnie dolewamy resztę wina i podsmażamy kilka minut. Krewetki dodajemy do gotowego risotto, dosypujemy posiekaną bazylię i mieszamy. Jeżeli nasze risotto wystygło, podgrzać jeszcze chwilę całość na patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz