niedziela, 22 stycznia 2012

ŻÓŁTE RISOTTO Z KREWETKAMI


Już od bardzo dawna zamierzałam zrobić jakieś risotto, ale zawsze coś mnie od niego odciągało. Teraz oczywiście żałuję, że tak późno się za nie zabrałam. Szczerze polecam na dość szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Najważniejszy w całości jest ryż! Koniecznie musi być to ryż Arborio, który perfekcyjnie wchłania płyn z patelni i pęcznieje w oczach :) Dziś w wersji z krewetkami.

SKŁADNIKI:
1 posiekana, średniej wielkości cebula
50g masła + do podsmażenia krewetek
150g ryżu Arborio
100 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego
szczypta kurkumy
3 szczypty chili
2 szczypty gałki muszkatołowej
250g mrożonych krewetek
ząbek czosnku
garść listków świeżej bazylii

Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, zeszklić. Na patelnię dosypać ryż i cały czas mieszając trzymać na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dolać około 70 ml białego wina, zamieszać i poczekać aż ryż je zaabsorbuje. Teraz zaczyna się dość powolny proces. Na patelnię dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do momentu kiedy będzie miękki. Jeśli zabraknie nam bulionu, wystarczy dolewać wrzątek. Gdy ryż będzie już prawie miękki dosypujemy kurkumę, chilli i gałkę. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wsypujemy zamrożone krewetki oraz zmiażdżony, obrany ząbek czosnku. Czekamy aż woda odparuje, a następnie dolewamy resztę wina i podsmażamy kilka minut. Krewetki dodajemy do gotowego risotto, dosypujemy posiekaną bazylię i mieszamy. Jeżeli nasze risotto wystygło, podgrzać jeszcze chwilę całość na patelni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz