piątek, 13 stycznia 2012
PIZZA
Czy istnieje na tym świecie człowiek, który nie lubi pizzy? :) Ja, podobnie jak większość ludzi ją uwielbiam i dzisiaj sama ją wypiekłam. Jest dokładnie taka jaka lubię - nie za cienka, nie za gruba, z puszystymi brzegami, a do tego delikatnie chrupiąca. Smakuje jak wyjęta prosto z pieca w dobrej pizzerii! U mnie pojawiła się w klasycznej wersji z peperonii, ale oczywiście dodatki zależą tylko od Waszych upodobań :) Przepis na dwie pizze o średnicy 32 cm. Do roboty!
SKŁADNIKI:
7g drożdży instant
1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody
2 i 1/3 szklanki mąki
łyżka oliwy
łyżeczka soli
300 g startej na grubych oczkach mozzarelli
kiełbasa peperoni lub wszystko inne co lubicie
puszka pomidorów w puszce
łyżeczka soku z cytryny
suszone oregano
suszona bazylia
sól, świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy)
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody i odczekać około 10 minut. Do plastikowej miski wsypać mąkę, sól oraz dolać oliwy. Połączyć z powstałym płynem i zagnieść ciasto (można pomóc sobie mikserem z hakami do ugniatania ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez dłuższą chwilę, dopóki ciasto będzie zwarte i gładko odchodzące od ręki i ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować sos. Odsączyć pomidory, dodać około 2 łyżki pozostałego po nich soku oraz sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Doprawić obficie oregano i bazylią, solą i pieprzem (próbujcie i zdecydujcie się kiedy wg Was smak będzie wystarczająco wyrazisty).
Piekarnik nagrzać do 230 stopni (grzanie "góra-dół")
Po wyrośnięciu, uderzyć ciasto pięścią aby je odpowietrzyć. Podzielić na 2 kulki i każdą z osobna uformować palcami na okrągły placek o delikatnie grubszych brzegach (ja użyłam specjalnej formy do pizzy, ale możecie się posłużyć jakąkolwiek inną bądź też blachą z podstawowego wyposażenia piekarnika. Jeśli nie jesteście pewni jakości formy, lepiej wysmarować ją wcześniej olejem i oprószyć bułką, aby ciasto nie przywarło). Posmarować połową sosu pomidorowego a następnie posypać serem oraz ulubionymi dodatkami. Piec około 15-17 minut, aż do delikatnego zrumienienia się brzegów. Możecie też poczekać dłużej lub zwiększyć temperaturę jeśli wolicie bardziej przypieczone ciasto. Podawać zaraz po wyjęciu z pieca!
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam...
OdpowiedzUsuń