sobota, 28 stycznia 2012

TARTA SERNIKOWA Z KAJMAKIEM



Dzisiaj mam niezwykłe sernikowe "parcie". Postanowiłam stworzyć coś własnego i oto efekt moich starań. Tarta z masą serową, czekoladową podstawą i karmelowym wierzchem. Ahhh!!! Cukier, cukier, dużo cukru :) 


SKŁADNIKI:
ciasto
1 szklanka mąki
150g miękkiego masła
1 łyżka kakao
50g roztopionej czekolady deserowej
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
masa serowa
700g sera zmielonego do serników (najlepiej Piątnicy)
1/2 szklanki drobnego cukru
30g masła
3 jajka
200ml śmietany kremówki
łyżeczka wanilii (lub więcej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wierzch
100g płatków migdałowych
50g masła
3/4 szklanki cukru
100ml kremówki

Z podanych składników zagnieść ciasto aż do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne, nie klejące. Można sobie pomóc mikserem. Formę wysmarować masłem (u mnie forma do tarty) i wylepić powstałym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiec spód przez około 20 minut. Wyjąć i przygotować masę serową.
Masło połączyć z żółtkami i cukrem tak, aby powstała puszysta i gładka masa. Dodać wanilię i śmietanę, ubijać jeszcze przez chwilę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać ser, łyżka po łyżce. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Masę wylać na podpieczony spód i piec w tej samej temperaturze przez około 45 minut. Ser będzie dobrze ścięty. Wyłączyć piekarnik i studzić przy coraz bardziej uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystudzenia w otwartym piekarniku. Zapobiegnie to opadnięciu sernika.
Przygotować ostatnią warstwę. Migdały uprażyć na patelni, dopóki nie będą rumiane. Wystudzić. Masło rozpuścić z cukrem i cały czas mieszając poczekać, aż będzie miało karmelowy odcień. Nie przejmujcie się. Najpierw masa będzie gładka, później się rozwarstwi a na koniec znowu się połączy. Wtedy dodać śmietanę i bardzo energicznie mieszać. Po chwili odstawić z ognia. Uwaga - będzie pryskać!
Na wystudzony sernik wylać masę karmelową i posypać płatkami migdałowymi. Porządnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz