środa, 18 stycznia 2012

CIASTO UCIERANE Z JABŁKIEM, LODAMI I KARMELEM


Co o tym myślicie? Ciepłe, pełne cynamonowego aromatu ciasto z jabłkiem, podane z lodami i polane delikatnym karmelem.. Jeśli znacie i lubicie ten stan rzeczy to zachęcam do sięgnięcia po ten przepis. Ekstaza podniebienia! Absolutnie nic bym nie dodała i nic nie ujęła z tego ciasta! Wymaga trzymania się pewnych reguł, gdyż ma tendencję do zakalców, ale jeśli odmierzycie dobrze składniki, które będą w temperaturze pokojowej - istnieje ogromna szansa na sukces. WARTO! :)

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka
łyżka rumu
150g miękkiego masła + 2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki, skropione sokiem z cytryny
karmel: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki wody, 1 szklanka śmietany kremówki

Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Do miski przesiać obydwie mąki, proszek do pieczenia i sól. Mleko wymieszać z alkoholem. W oddzielnej misce utrzeć masło razem z połową szklanki cukru na białą, bardzo puszystą masę. Pod koniec stopniowo dodawać oliwę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku, miksując po każdym z nich około 2 minuty.
W trzech partiach dodawać na zmianę mieszankę mączną i mleko. NIE ROBIĄC PRZERW - TYLKO DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. Wtedy minimalizujemy szanse na zakalec :)
Okrągłą formę (u mnie 27cm średnicy) wysmarować masłem. Wlać 1/2 masy i ułożyć na niej warstwę z jabłek. Posypać połową mieszanki cukru i cynamonu. Przykryć drugą częścią ciasta i posypać resztą cukru.
Piec przez około 45 minut aż do suchego patyczka! Może się zdarzyć, że czas się wydłuży (szczególnie jeśli używacie mniejszej formy). Jeśli zacznie się zbytnio przypiekać na górze - przykryć folią aluminiową.

W tym czasie przygotować karmel. Na dużą patelnię wlać wodę i wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu - nie mieszać. Całość będzie intensywnie bulgotać i z czasem zacznie zmieniać kolor. Tu nadchodzi najtrudniejszy etap. Nie możecie doprowadzić do ciemnobrązowego koloru karmelu, wtedy istnieje szansa, że jest już spalony - gorzki. Kiedy uzyskacie delikatnie brązowy odcień, energicznie zamieszajcie i dodajcie kremówkę - dalej intensywnie mieszając! Zostawić na gazie jeszcze przez około minutę do dobrego połączenia się składników. Ostudzić. Podgrzany cukier jest ekstremalnie gorący. Nie radzę próbować z łyżki, gdyż gwarantuję dość intensywne poparzenie.

Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i polewą z karmelu :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz