czwartek, 5 stycznia 2012

ZAPIEKANKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM


Nie będę ukrywać. Jestem makaroniarą :) Dlatego też, na dzisiejszy obiad zaserwowałam prostą i szybką zapiekankę z łososiem. Początkowo obawiałam się o jej możliwy mdły posmak, jednak bardzo przyjemnie się rozczarowałam. Jest lekko ostra i nie można się od niej oderwać!

SKŁADNIKI:
300g makaronu penne
100g łososia wędzonego
80g białej mozzarelli w kulce
100g grubo startego sera do zapiekania (np. Parmezan, Cheddar)
listki kolendry (z jednej doniczki) - ja je delikatnie posiekałam
60 ml śmietanki kremowej 30%
świeżo mielony pieprz czarny, sól
pieprz cayenne (do smaku)
limonka - do skropienia

Piekarnik nagrzać do 200 stopni na grzaniu góra-dół.
Makaron ugotować al-dente, według przepisu na opakowaniu. Łososia  pokroić na małe kawałki. W oddzielnej miseczce wymieszać obydwa rodzaje sera ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno wyłożyć nieco ponad połowę makaronu. Posypać pieprzem cayenne, a następnie wyłożyć łososia, posypać świeżo mielonym, czarnym pieprzem i przykryć połową listków kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i niezbyt dokładnie przykryć serową mieszanką. Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika. Po 10 minutach delikatnie zamieszać i przełączyć piekarnik na opcję "grill". Dopiekać około 5 minut, ser na wierzchu powinien pięknie zbrązowieć.
Po wyjęciu z pieca posypać resztą listków kolendry i podawać skropione sokiem z limonki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz