Tym razem coś dla dbających o linię! Ciasteczka bez mąki, cukru, jajek. Zamiast tego duża porcja cennego błonnika, białka, magnezu i wielu witamin. Cudowny dodatek do jogurtu. Dodatkowo trzeba spalić nieco kalorii na pogryzienie ;)
SKŁADNIKI:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (użyłam jęczmiennych i żytnich)
200g ulubionych bakalii np. migdałów, rodzynek, żurawiny, pestek słonecznika, moreli etc.
2 banany
4 łyżki mleka
woda niegazowana
Płatki owsiane i bakalie wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do mieszanki. Dolać mleko i tyle wody, aby powstała dość zwarta i kleista masa.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Z masy formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-50 minut. Wystudzić i jeść.. z czystym sumieniem :)
Smacznego!
Dziękuję za inspirację PepperVanilla.
Ja również dziękuję za inspirację. Ciasteczka wyszły wspaniale :) Dodałam jeszcze siemienia lnianego i poppingu z amarantusa, a mleko krowie zastąpiłam sojowym. Czas pieczenia 20 minut - wspaniały wypiek! Dziękuję.
OdpowiedzUsuń