środa, 29 lutego 2012

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI



Dziś dla odmiany coś na słono.. Bułeczki z pieczarkami. Proste, ładne i przyjemne :) Jeżeli pomożecie sobie mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, to wykonywanie ich stanie się prawdziwym relaksem. Rosną.. jak na drożdżach! Do jednej z nich włożyłam szynkę i ser żółty i.. POLECAM TO ROZWIĄZANIE!!


SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
12g drożdży instant
1 jajko
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki letniej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

500g pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
jajko
1 łyżka mleka

Mąkę, drożdże, mleko, wodę oraz sól wsypać do jednej miski. Zagnieść ciasto, a pod koniec dodać tłuszcz. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać. Zeszklić na patelni, a następnie dodać grzyby. Podsmażać aż do całkowitego odparowania wody. Ostudzić.
Gotowe ciasto podzielić na około 10 części, delikatnie rozwałkować każdą z nich i nakładać łyżką farsz. Zaklejać i układać łączeniem do dołu. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy jeszcze raz i odstawiamy do napuszenia na kolejne 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przed włożeniem drożdżówek do pieca smarujemy je skłóconym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy przez 25 minut. Podajemy wedle gustu - na gorąco lub na zimno :)

Smacznego!

Podziękowania dla Moich Wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz