piątek, 24 lutego 2012
CZEKOLADOWE CIASTKA NA JOGURCIE
Mięciutkie i rozpływające się w ustach ciasteczka. Dodatek jogurtu sprawia.. że trochę mniej odczuwa się wyrzutów sumienia ;) - tak wiem.. łudzę się.. Są prościutkie w przygotowaniu i szybko się wypiekają. Dla wszystkich, którym nie starcza czasu i cierpliwości na zabawę w zagniatanie lub wyrastanie ciasta.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
1,5 szklanki drobnego brązowego cukru
120g roztopionego masła
4 łyżki kakao
pół łyżeczki wanilii
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
350g posiekanej czekolady (u mnie ok połowa to mleczna, a druga część to miks białej i deserowej)
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Odstawiamy. Masło roztapiamy i jeszcze gorące miksujemy z kakao na gładką masę. Dosypujemy cukier i wanilię, a następnie dodajemy jogurt, dalej ucierając. Po uzyskaniu gładkiej masy, cały czas miksując, powoli dodajemy mieszankę mączną. Na końcu dosypujemy czekoladę i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem i formujemy kulki - około pół łyżki objętości. Zostawiamy odstępy między ciastkami, gdyż delikatnie rosną. Nie przejmujcie się, że ciasto będzie się kleić, tak ma być.
Pieczemy około 10-11 minut.
Po wyjęciu z piekarnika należy chwilę odczekać. Ciastka będą zbyt miękkie. Po kilku minutach studzić na kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz