niedziela, 12 lutego 2012

SERNIK KRÓWKOWY



Sernik, który powstał specjalnie na życzenie mojego braciszka! Puszysty i kremowy. O dziwo - wcale nie za słodki, po prostu cudowny. Orzechy na wierzchu tylko dopełniają całości. Najlepszy oczywiście następnego dnia :) Jeżeli kiedyś jedliście cudowne serniki z "Cheesecake Corner", to mogę wam powiedzieć że ten smakuje dokładnie tak samo! Niebo w gębie..


SKŁADNIKI:
225g ciasteczek digestive
70g roztopionego masła
750g sera trzykrotnie zmielonego
5 jajek
1/3 szklanki cukru pudru
300g krówek
2 łyżki mleka
200 ml śmietanki kremówki
aromat śmietankowy

150g krówek
łyżka mleka
50g orzechów włoskich
sól morska

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szykujemy foremkę o średnicy 23 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Ciasteczka kruszymy i  łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nim spód tortownicy.
Krówki roztapiamy z mlekiem i delikatnie studzimy. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując. Następnie dodajemy śmietankę, aromat oraz masę krówkową. Miksujemy i przelewamy na przygotowany spód. Pieczemy przez około 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wystudzeniu dekorujemy masą przygotowaną z mleka i 150g krówek oraz posypujemy orzechami włoskimi. Wierzch oprószyć solą. Studzić w lodówce przez całą noc.

Smacznego!

Podziękowania dla Słodkich Fantazji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz