niedziela, 19 lutego 2012
CANNELONI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SOSEM POMIDOROWYM
Dzisiejszy obiad zdecydowanie w bardziej włoskim klimacie. Nie ma nic lepszego niż zapieczone rurki, mocno napakowane farszem ze szpinaku i pieczarek. Dodatkowo roztopiona mozzarella i sos pomidorowy! mmm.. Nie jest to danie wymagające, a naprawdę przepyszne :) Obiecuję, że przy następnej okazji zrobię bardziej fortunne zdjęcie.. ;)
SKŁADNIKI:
6 rurek canneloni
250g pieczarek
200g świeżego szpinaku
łyżka masła
pokrojony w plasterki ząbek czosnku
120g sera ricotta
gałka muszkatołowa
puszka pomidorów w zalewie
suszone oregano
150g mozzarelli
Makaron podgotować około 3-4 minut. Odcedzić, posmarować oliwą i odstawić do ostygnięcia.
Pomidory poddusić na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz oregano.
Pieczarki drobno pokroić i wrzucić na suchą patelnie. Podsmażać aż do całkowitego wyparowania wody. Dodać masło, a gdy się rozpuści, czosnek i szpinak. Podsmażać około 3 minut dopóki liście nie zmiękną. Doprawić szczyptą gałki. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem ricotta.
Makaronowe rurki nadziewać farszem i odkładać w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wypełnionym połową przygotowanych wcześniej pomidorów. Kiedy wszystkie rurki będą już ułożone, zalać je resztą pomidorów i obłożyć tartą mozzarellą. Wierzch posypać suszonym oregano.
Zapiekać przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz