piątek, 10 lutego 2012
ŻURAWINOWE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Kupiłam kiedyś kilka opakowań suszonej żurawiny. Nadszedł czas aby ją jakoś spożytkować. Odnalazłam więc przepis, który połączył słodycz z delikatną kwaskowatością tych suszonych owoców. Ciasteczka idealne do pochrupywania z gorzką herbatą. Bardzo słodziutkie i pyszne. Polecam na zimne wieczory przed telewizorem :)
200g masła
3/4 szklanki cukru (swobodnie można dodać mniej)
łyżeczka wanilii
2 łyżki mleka
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
100g roztopionej białej czekolady
250g żurawiny
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło zmiksować z cukrem na jednolitą kremową masę. Dodać wanilię, roztopioną czekoladę i mleko oraz ponownie zmiksować. Sól wymieszać z mąką, a następnie dodać do masy i utrzeć. Powstanie gładkie ciasto do którego należy wmieszać suszoną żurawinę. Łyżeczką wykładać ciasteczka na blachę. Według mnie najlepiej wyglądają takie nieco chaotyczne :) Zachowajcie odstępy między ciastkami gdyż lekko się 'rozlewają' na boki.
Piec przez około 10-15 minut. Mają się delikatnie zarumienić. Po wyjęciu odczekać chwilę i przenieść na kratkę do studzenia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz