niedziela, 26 lutego 2012
RICOTTA HOTCAKES
Niedzielne śniadanie powinno być wyjątkowe. Raz w tygodniu można sobie pozwolić na coś, co wymaga nieco więcej zachodu niż wyciągnięcie jogurtu z lodówki. Dzisiaj po przeglądzie Moich Wypieków, zdecydowałam się na gorące placuszki. Są delikatne jak pianka! Jak dla mnie nie potrzeba im żadnych dodatków, ale możecie zjeść je z syropem, owocami i wszystkim innym na co macie ochotę. Bardzo miły początek dnia :)
SKŁADNIKI:
150g sera ricotta
100g serka śmietankowego Almette
2 jajka
125ml mleka
2 łyżki cukru
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
Serki, 2 żółtka, mleko i cukier miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Na końcu dodajemy łyżkę oleju.
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość tłuszczu i smażymy placuszki, krótko, z obu stron. Proponuję nakładać ciasto łyżką. Moje miały około 3/4 objętości łyżki. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz