sobota, 18 lutego 2012
AZJATYCKI KURCZAK Z NERKOWCAMI I RYŻEM
Faza na azjatyckie klimaty trwa :) Weekendową porą postanowiłam przyrządzić sobie kurczaka z moimi ulubionymi orzechami. Moim zdaniem, smak finalny poznaje się dopiero po dodaniu ryżu i odrobiny szczypiorku. Pyszne - miejscami słodkie, miejscami bardziej kwaskowate. Zależy na co się trafi. Dobry wybór na leniwy dzień.
SKŁADNIKI:
200g piersi z kurczaka (z przyczyn technicznych użyłam indyka)
garść orzechów nerkowca
olej arachidowy
1,5 łyżki słodkiego sosu chili
sos rybny
pół łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
ryż jaśminowy (lub jakikolwiek)
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka pokroić w cienkie paski i podzielić na mniejsze kawałki. W woku rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso. Obsmażyć dopóki nie będzie surowe. Dodać nerkowce i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać sos chili, odrobinę sosu rybnego, cukier, sok z cytryny i czosnek. Trzymać na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Podawać z ryżem, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz