niedziela, 26 lutego 2012

OWSIANA SZARLOTKA - NA ZDROWIE!


I znowu naszła mnie niespotykana chęć na coś z jabłkami! Poszukiwałam jednak czegoś nieco zdrowszego - bez nadmiaru tłustej śmietany itp. I znalazłam! Bazuje na płatkach owsianych, które cudownie chrupią i dają nietuzinkowy posmak :)

SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
szczypta soli
1/2 szklanki brązowego cukru
120g rozpuszczonego masła
łyżka wody
pół łyżeczki wanilii

1,5kg jabłek
2 łyżki brązowego cukru
0,5-1 łyżeczki cynamonu

2 szklanki płatków owsianych
80g miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

Szklankę płatków owsianych zblendować na mąkę. Dosypać mąkę pszenną, sól i cukier. Wymieszać
Roztopione i ostudzone masło wymieszać z wodą i wanilią, a następnie dolać do wcześniej przygotowanych suchych składników. Zagnieść.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę 26cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć spód formy ciastem i zrumienić w piekarniku przez około 15 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Dusić z cukrem (opcjonalnie), cynamonem i odrobiną wody dopóki nie będą się rozpadać. Powstanie jabłkowy mus.
Uprażone jabłka wykładamy na podpieczony spód i szykujemy kruszonkę.
2 szklanki płatków, cukier i cynamon mieszamy z miękkim masłem. Powstałą kruszonką równomiernie posypujemy jabłka. Wkładamy do piekarnika na kolejne 40 minut. Uważamy, żeby płatki nie przypaliły się - wykazują takie tendencje.
Studzimy i podajemy. W wersji zdrowszej lub.. z lodami :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz