środa, 15 lutego 2012

CHOCO-CHOCO-CHOCO MUFFINS



Głęboko czekoladowe doznanie smakowe dla każdego choco-holika! Nie dość, że kakaowe to naładowane kawałkami czekolady. Ładnie rosną i mają cudowną konsystencję dzięki dodatkowi śmietany. Do kawki, do herbatki.. 


SKŁADNIKI:
40g roztopionego masła
150g kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko
120g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
12g ciemnego kakao
75g cukru trzcinowego
100g posiekanej czekolady (u mnie mix białej, mlecznej i deserowej - polecam!)

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao i cukier, mieszamy w misce. Do oddzielnym naczyniu mieszamy masło, śmietanę i jajko. Składniki sypkie dosypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia się składników! Dosypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Papilotkami wykładamy formę do muffinek i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut.
Mnie wyszło 8 babeczek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz