Zdecydowanie zostaję wierną fanką risotto. Tym razem w wersji, która ma zdecydowanie kojący wygląd :) Połączenie groszku i bekonu już dawno zafascynowało mnie u Nigelli i dzisiaj postanowiłam je zastosować z moim ulubionym ostatnio daniem. Efekt? Sycący i pyszny. Zdecydowanie polecam!
SKŁADNIKI:
szklanka ryżu Arborio
50g masła
3/4 średniej cebuli, niedbale posiekanej
75g boczku pokrojonego w kostkę
szklanka mrożonego groszku
100ml białego wina
pół litra bulionu warzywnego
Na patelni rozgrzać 30g masła. Wrzucić cebulę i kiedy będzie już zeszklona, dodać bekon. Podsmażyć. Nie za mocno, nie chcemy w kremowym risotto skwarków :) Następnie wsypać ryż i podsmażyć chwilę, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Kiedy z ryżu zejdzie nam nadmiar skrobi (ryż będzie bardziej przezroczysty) dolewamy wino i zaczynamy mozolny proces. Czekamy aż ryż wchłonie wino i dolewamy bulion w małych ilościach, za każdym razem czekając aż do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy aż do uzyskania miękkości ryżu. Mniej więcej w połowie całego procesu dosypujemy zamrożony groszek. Kiedy risotto będzie już miękkie dodajemy resztę masła i rozpuszczamy. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz