Odkąd spróbowałam dobroci w barze "Noodle w pudle", intensywnie myślałam o przyrządzeniu własnej azjatyckiej mieszanki. Dzisiaj, dość spontanicznie, podjęłam się tego zadania. W rezultacie mam pyszny, ostry i aromatyczny chiński makaron z warzywami. Wersja expresowa, dla leniuchów :)
SKŁADNIKI:
150g suchego makaronu Udon
mrożona mieszanka "chińska"
2 łyżki oleju arachidowego
3 łyżki słodkiego sosu chili
2/4 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
szczypta pieprzu cayenne
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
W woku rozgrzać olej i wrzucić chińską mrożonkę z warzywami. Kiedy lekko się podgrzeje dodać sos chili, imbir, sos sojowy. Kiedy warzywa będą już gorące wrzucić makaron do woka i dokładnie wymieszać, cały czas podgrzewając. Doprawić szczyptą pieprzu cayenne, lub więcej, według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz