niedziela, 5 lutego 2012

BABKA WYSOCE NAJEŻONA


Znacie "Jeżyki"? To jedne z moich ulubionych ciastek! Dlatego też kiedy tylko znalazłam przepis na ich bazie, nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności. Nie żałuję :) Ciasto jest pysznie kakaowe i najeżone bakaliami. Znika w mgnieniu oka. Następnym razem zostało zamówione w podwójnej porcji, co chyba jest najlepszą rekomendacją.

SKŁADNIKI:
8 ciastek "Jeżyki"
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków z migdałów
3 łyżki mleka
150g miękkiego masła
150g drobnego cukru
2,5 łyżki ciemnego kakao
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
+
50 g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
2 obfite łyżki kajmaku
ulubione bakalie do posypania (u mnie: posiekane migdały, rodzynki i wiórki kokosowe)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciastka kroimy na małe kawałeczki i łączymy z rodzynkami i płatkami migdałów. Zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę proszek i kakao.
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy 3 jajka, miksując dłuższą chwilę po wbiciu każdego z nich. Na końcu masa może się nam zważyć - nie przejmujemy się i działamy dalej :)
Do maślanej masy wsypujemy przesianą wcześniej mąkę oraz mieszankę ciastek i bakalii. Mieszamy wszystko widelcem tylko do połączenia się składników!
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut (sprawdzić czy patyczek jest suchy).
Po wyjęciu zająć się przygotowaniem polewy. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kajmak podgrzać delikatnie - stanie się bardziej płynny. Letnie już ciasto polać czekoladą a następnie kajmakiem. Posypać bakaliami i poczekać aż masa zastygnie.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz