piątek, 2 marca 2012

CIASTO LEKKIE JAK PUCH



Mmmm... Uwielbiam lekkie  puszyste ciasta piaskowe. Długo szukałam przepisu na takie "idealne". Znalazłam! Zastanawiam się też czy przy następnej okazji nie użyć go jako bazy do tortu. Aż mi ślinianki zaczęły pracować na samą myśl :) I jeszcze jedno - moim zdaniem najlepsze jeszcze ciepłe..


SKŁADNIKI:
5 jajek
szklanka drobnego cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
aromat śmietankowy/waniliowy/ulubiony

Mąkę wymieszać z proszkiem i odstawić.
Jajka ubijać mikserem przez kilka minut aż zwiększą swoją objętość ponad dwukrotnie. Ma powstać kremowa, jasna masa. Mąkę stopniowo przesiewać do ubitych jajek i delikatnie mieszać łyżką. Masło rozpuścić i WRZĄCE wlać do masy. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką, przelać do niej masę.
Piec w piekarniku w temp 160 stopni przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 170 i piec jeszcze około 20 minut. Po wyjęciu lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz