czwartek, 22 marca 2012

CYTRYNOWA STRUCLA SEROWA Z KRUSZONKĄ


PRZE-PY-SZNA! Nie wiem co więcej mogę o niej powiedzieć.. Schodzi jak "świeże bułeczki". Cytrynowy posmak dodaje jej niesamowitej lekkości i świeżości. Dodatkowo, zdobi ją słodka kruszonka, którą ma się ochotę zeskrobywać za każdym razem kiedy przechodzi się obok :) Jest to propozycja już wielkanocna, którą serdecznie polecam. PS: Użyjcie niezmielonego twarogu - uzyskacie prawdziwie swojski klimat.


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół opakowania drożdży suszonych
1/3 szklanki letniego kefiru
1 duże jajko
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
sok z 1 cytryny i skórka z niej otarta
30 g roztopionego masła

250g twarogu półtłustego
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
15g masła w temperaturze pokojowej
skórka otarta z cytryny

50g mąki
25g cukru
30g roztopionego masła

Składniki z pierwszej listy, za wyjątkiem masła, umieścić w misce i zagnieść ciasto drożdżowe. Możecie wspomóc się mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Na końcu ugniatania dodać tłuszcz i dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować nadzienie. Ser, żółtko, cukier, masło i skórkę z cytryny ugnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę, cukier i roztopione masło umieścić w oddzielnej miseczce i ugnieść między palcami do powstania kruszonki. Odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze przez chwilę i rozwałkować na prostokąt około 35x25 cm. Na środku umieścić przygotowaną wcześniej masę serową. Przykryć na zakładkę najpierw pierwszym, a później drugim bokiem ciasta. Boki zawinąć do środka i przenieść na blachę wyłożoną papierem - łączeniami do spodu.
Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozciąć wzdłuż pozostawiając około 5 cm od brzegów ciasta. Posypać kruszonką i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Smacznego!

Podziękowania dla Moich Wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz