wtorek, 13 marca 2012

PIECZONE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, FETĄ I ROZMARYNEM


"Chodziły" za mną już od dłuższego czasu. Nadszedł więc czas aby marzenie zrealizować przy nadarzającej się okazji. Tak właśnie powstały niesamowite chrupiące cuda z przepisu White Plate. Na pewno nie robię ich po raz ostatni! Żałuję, że są zrobione na okazję i niezbyt można się na nie dziś rzucić ;)

SKŁADNIKI:
400g mąki
200g masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki śmietany 
1 jajko

350g ugotowanych ziemniaków
200g fety
2 łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
mała cebulka
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz do smaku
na glazurę: jajko + 2 łyżki śmietany

Ze składników z pierwszej listy zagnieść ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Ziemniaki połączyć z fetą, rozmarynem, posiekaną cebulką, oliwą oraz pieprzem. "Potraktować" praską :) Odstawić. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać kółka. Ja użyłam małej miseczki o średnicy 11 cm. Do każdego z nich włożyć łyżkę farszu i zlepić boki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Piec przez 30 minut (piekłam w termoobiegu). 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz