niedziela, 11 marca 2012

LEKKIE RISOTTO Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM I MARCHEWKĄ


Dzisiaj troszkę dietetycznie :) Taka polska kombinacja włoskiego risotta. Upieczony kurczak, marchewka z groszkiem i napęczniały od bulionu ryż. Idealny, lekki obiad bez wyrzutów sumienia. Potrzeba trochę cierpliwości w przygotowaniu, ale... warto!

SKŁADNIKI:
mała cebulka
łyżeczka masła
1 upieczona pierś z kurczaka
szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
200g ryżu Arborio
100 ml białego wina
600 ml bulionu z warzyw

Cebulkę posiekać i zeszklić z masłem na patelni. Wsypać ryż i na średnim ogniu, intensywnie mieszając odczekać aż będzie "przezroczysty". Dolać białego wina i poczekać aż ryż wchłonie płyn. Stopniowo, małymi porcjami dolewać płyn aż do wchłonięcia go, za każdym razem. Mniej więcej w połowie całego procesu dosypać zamrożone warzywa i pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Kontynuować powolne dolewanie bulionu aż do momentu kiedy ryż będzie miękki. Podawać na gorąco.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam. : ) chciałam się zapytać na ile porcji jest przepis i czy białe wino ma być wytrawne czy to bez znaczenia? Pozdrawiam. ; )

    OdpowiedzUsuń