czwartek, 22 marca 2012

WŁOSKI TALAREK Z MOZZARELLĄ I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Włoskich inspiracji ciąg dalszy. Kojarzycie Pana Buddy Valastro? Uwiebiam jego programy! Ślinka cieknie na samą myśl. Chęć na włoskie przysmaki przyjechała ze mną z Rzymu, ale to właśnie on zainspirował mnie do tego konkretnego tworu. Nie żałuję.. Można to jeść bez umiaru. Niesamowicie aromatyczne cudo, idealnie kontrastujące z "cytrynową" rukolą. Niebo w gębie! Porcja jednoosobowa.


SKŁADNIKI:
2 tosty pszenne
plaster mozzarelli
mąka
pasta z suszonych pomidorów
łyżka bułki tartej
łyżka mąki
łyżka startego parmezanu
szczypta soli
jajko
garść świeżej rukoli
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
cytryna

Z tostów wyciąć szklanką dwa kółka i odłożyć na bok. Jeśli nie macie pasty z suszonych pomidorów, polecam wykonać ją samemu! Ja po prostu zmiksowałam blenderem garść (namoczonych przez 3h w wodzie) suszonych pomidorów z dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
Obydwa wycięte krążki chlebowe cienko smarujemy przygotowanymi pomidorami. Mozzarellę obtaczamy w mące i kładziemy na jednym kółeczku. Przykrywamy drugim - pastą do dołu.
Jajko roztrzepujemy, a bułkę tartą, mąkę, parmezan i sól mieszamy w oddzielnym naczyniu. Przygotowanego talarka zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w przygotowanej panierce.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy go przez 1,5-2 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.

Na talerz wykładamy dużą garść rukoli. Skrapiamy oliwą, octem i sokiem z cytryny. Gorący talarek układamy na sałacie i podajemy od razu!

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz