wtorek, 3 kwietnia 2012

CIASTKA MEGA CZEKOLADOWE


Nigella jest jednak niezastąpiona. To właśnie są ciastka z jej cudownego przepisu!!! Głębia czekoladowego aromatu jest już wyczuwalna podczas pieczenia. W oryginale użyta jest tylko gorzka czekolada. Ja jednak zmodyfikowałam przepis o mleczną.. Efekt? Boski! Nie wiem do tej pory dlaczego.. ale moja baardzo dobra znajoma.. popłakała się ze wzruszenia jak je jadła..! Pozdrawiam Cię Aguś :)


SKŁADNIKI:
125g gorzkiej czekolady
150g mąki
30g kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
125g miękkiego masła
75g brązowego cukru
50g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
150g kawałków mlecznej czekolady (pokroiłam czekoladę w mniejszą kostkę)

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Czekoladę rozpuścić. Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę i sól. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z dwoma rodzajami cukru a następnie dodać stopioną czekoladę i wymieszać. Do tej masy dodać jajko, wanilię i dokładnie wymieszać. Dosypać sypkie składniki, a kiedy masa już będzie jednolita połączyć ją z kawałeczkami czekolady.
Na blaszce wyłożonej papierem układać uformowane w dłoni kulki wielkości kulki lodów. Pamiętajcie żeby zachować odstępy! Piec 18 minut i sprawdzić patyczkiem ciastko - powinny być wilgotne ale nei oblepione masą. Jeżeli traficie na kawałek czekolady sprawdźcie w innym miejscu,
Po wyjęciu, ciastka należy odstawić na kilka minut aby stwardniały. Gorące będą się kruszyć!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz