środa, 18 kwietnia 2012

TARTA SZPINAKOWA Z SEREM



Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! Przygotowałam tę tartę na imprezę koleżanki i sprawdziła się niezawodnie. Prawdę mówiąc, zniknęła w zasrtaszającym tempie! Zyskała tym samym wielu fanów! Jak zrobię ją po raz kolejny (a to na pewno nastąpi!) to zamieszczę bardziej apetyczną fotkę.. Tym razem ciacho musiało przetrwać transport :)


SKŁADNIKI:
125g masła
1 jajko
250g mąki
2-3 łyżki wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka drobnego cukru

500g mrożonego szpinaku
łyżka masła
duża cebula
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól
pieprz
150g fety

200ml śmietany 12%
3 jajka
150g startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej

Ze składników z pierwszej listy należy szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Moja miała średnicę 23 cm. Ciasto nakłuć i włożyć na godzinę do lodówki.
Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Cebulkę i czosnek posiekać oraz zeszklić na maśle. Dodać szpinak. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem a następnie odstawić.
Schłodzone ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut do momentu, kiedy się delikatnie zrumieni. Wyjąć i napełnić formę szpinakiem. W miseczce obok przygotować sos: wymieszać śmietanę, 3 jajka, ser oraz gałkę. Powstałym płynem polać szpinak i wstawić ponownie do piekarnika na około 25 minut.

Według mnie - najlepsza już ostudzona :)

Smacznego!

PS: Podziękowania dla Palety Smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz