czwartek, 22 marca 2012

OEUFS EN COCOTTE Z BEKONEM I GRZANKĄ


Zabierałam się za to solidne - nieco angielskie śniadanie już od długiego czasu. Dzisiaj wreszcie ziściłam moje marzenie. Efekt? Baaardzo sycący :) Zdecydowanie dla tych, którzy lubią zacząć dzień na "drwala". Energii na pewno nie zabraknie do obiadu. Pychota!


SKŁADNIKI:
1 jajko
pół łyżki śmietany
oliwa z oliwek
2 plasterki boczku
gruba kromka chleba
sól i pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do ceramicznej kokilki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i przyprószamy solą. Całość umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym, które wypełniamy wrzątkiem do połowy wysokości pojemniczka z jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Kromkę chleba grillujemy tak, aby była bardzo chrupiąca. Boczek kładziemy na patelni i smażymy około minuty z każdej strony. Należy uważać - łatwo go spalić. Po wyjęciu z piekarnika, jajko możemy oprószyć kolorowym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz