czwartek, 22 marca 2012
PALMIERY CYNAMONOWE
Jest taka cukiernia na politechnice, która kojarzy mi się właśnie z palmierami. Domowe wprawdzie nie są aż tak okazałe i estetyczne, ale równie pyszne. Ich przyrządzenie zajmuje jakies 20 minut razem z pieczeniem, jeśli tylko macie w domu gotowe ciasto francuskie :) Polecam fanom głębokiej słodyczy!
SKŁADNIKI:
płat gotowego ciasta francukiego
3/4 filiżanki cukru
1 łyżka cynamonu
Ciasto ocieplić i rozłożyć na delikatnie oprószonym mąką blacie. Cukier wymieszać z cynamonem. Płat posypać połową cukru i złożyć na pół wzdłuż krótszej krawędzi. posypać ponownie cukrem z cynamonem i złożyć jak książkę - obydwa krótsze boki składamy równocześnie do środka. Ponownie posypujemy i składamy wzdłuż powstałej krawędzi na pół. Powstanie płaski wałeczek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Powstały wałek kroimy w 1cm plasterki, przekładamy na blachę i spłaszczamy delikatnie ręką. Zostawiamy odstępy między ciastkami - rosną! Pieczemy przez 15 minut i studzimy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz