niedziela, 27 maja 2012

MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ


Przedstawiam sposób na pyszny i lekki lunch. Ten makaron można zjeść na ciepło, ale.. na zimno okazuje się być bardzo pożywną sałatką. Dlatego też wyjadam go z lodówki z pudełeczka :) Nie ma z nim wiele roboty a sama przyjemność.. Smaki lata :)


SKŁADNIKI:
Szklanka makaronu razowego
szklanka startej cukinii (ze skórką)
5-10 zielonych szparagów
1/2 młodej cebulki
1 łyżka masła
1 duże jajo
2-3 łyżki serka mascarpone
sól i świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
Szparagi myjemy i odłamujemy drewniane końce (same się odłamią tam gdzie trzeba). Kroimi na 2-3 cm kawałki. Cebulkę kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy do niego pokrojone szparagi. Smażymy przez około 3 minuty aż delikatnie zmiękną. Dodajemy cebulkę i cukinię i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy serek mascarpone, przyprawy do smaku oraz jajko. Dolewamy do mieszanki na patelni (uważając aby jajo się nie ścięło) i dokładnie mieszamy aż nie powstanie kremowy, zielony sos. Dosypujemy do niego makaron, mieszamy i podajemy.

Smacznego!

PS: Podziękowania dla Kwestii Smaku! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz