niedziela, 27 maja 2012
MAŚLANE CIASTO ŚMIETANKOWE Z JABŁKIEM
To dla odmiany coś jesiennego. Na oknie "patrzył się na mnie" nadmiar jabłek.. Oto prosty sposób na upieczenie spontanicznego ciasta. Wyszło pyszne, ale słodziutkie :) Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy nie boją się cukru. Od razu pobudza do życia!
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki
3 jajka
pół szklanki cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g kwaśnej śmietany
125 roztopionego masła
2 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyżki brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Średniej wielkości prostokątną formę ( u mnie 20x30) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem, odstawić. Jabłka wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać śmietanę, masło i esencję waniliową, dobrze zmiksować. Wsypać mąkę i na najwyższych obrotach, utrzeć tylko do połączenia się składników.
Przelać do formy i posypać po wierzchu przygotowanymi jabłkami. Piec przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
PS: Dziękuję Słodkim Fantazjom! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz