sobota, 5 maja 2012

KRUCHE CIACHO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ


To ciasto patrzyło ana mnie już od na prawdę długiego czasu. W wyniku tego w końcu je upiekłam! Nie żałuję, aczkolwiek następnym razem.. dodam mniej cukru (w przepisie podaję już zmniejszone proporcje). Tak moi drodzy - okazuje się, że nawet dla mnie (cukroholika) coś może być za słodkie. Nie mniej szczerze polecam jako lekkie i wiosenne ciasto do popołudniowej herbatki :) Pianka lżejsza niż ptasie mleczko! Mój braciszek wyjadał.. bez spodu :)


SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

5 białek
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
puszka brzoskwiń

Ze składników z pierwszej listy zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodawać trochę zimnej wody, ciasto będzie wtedy lepiej "współpracować". Powstałą kulę dzielimy na 2 części - około 60% i 40%. Obydwa kawałki pokrywamy folią spożywczą i zamrażamy.
Po około 20 minutach wyjmujemy większą część i wykładamy nią blaszkę, nasmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą, o wymiarach około 20x30 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. Odstawiamy od przestygnięcia.

W tym czasie szykujemy piankę budyniową. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec zaczynamy powoli dodawać cukier, nie przerywając miksowania. W ten sam sposób dodajemy kolejno: budynie, cukier wanilinowy oraz olej. Powstałą masą pokrywamy ostudzone ciasto.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę. układamy na piance i lekko dociskamy dłonią do środka. Pozostałą część ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce  tworząc kruszonkę. Posypać nią ciasto i ponownie włożyć do piekarnika, tym razem na około 30-40 minut. Wystudzić i podawać :)

Smacznego!

PS: Podziękowania dla CakeTime :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz