niedziela, 27 maja 2012

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM


Chciałam Wam powiedzieć, że przeżywacie ze mną mój "pierwszy raz" ;) Nigdy wcześniej nie jadłam rabarbaru dlatego też to ciasto było dla mnie prawdziwym eksperymentem. Eksperymentem, dzięki któremu pokochałam rabarbar! Cudowne kwaskowate połączenie ze słodkim ciastem, gwarantuje prawdziwy raj w gębie. Mmmm.. chyba jeszcze dokupię tego cuda!


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3 duże żółtka
200g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
ok. 1 kg rabarbaru (obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki)
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego

200g mąki pszennej
100g cukru
120g masła
1 cukier waniliowy

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem. Wkroić masło, dodać śmietanę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez conajmniej 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę (20x30) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Rabarbar podsmażyć z cukrem na ostrym ogniu dopóki delikatnie nie zmięknie - około 3 minuty. Odstawić.
Schłodzone ciasto wyjąć i wylepić nim dno formy. Nakłuć widelcem i podpiec przez około 20 minut dopóki się nie zarumieni. Ostudzić i przygotować kruszonkę. Do miski włożyć wszystkie suche składniki z dolnej listy i dolać do nich gorące, roztopione masło. Wyrobić między palcami aż do powstania sypkich grudek.
Na schłodzony spód wylać przygotowany wcześniej rabarbar i posypać kruszonką. Piec przez kolejne 30-40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. PYCHOTA!

Smacznego!

PS: Podziękowania dla Moich Wypieków :)

1 komentarz:

  1. Boskie... Nawet jeśli rozsmarzysz rabarbar na gładką breję:)

    OdpowiedzUsuń