niedziela, 27 maja 2012

MINI TARTY ZE SZPARAGAMI I MASCARPONE


Przyszedł sezon na szparagi! Biorąc pod uwagę fakt, że można je nabyć przez krótki okres w roku postanowiłam trochę poeksperymentować. Jako pierwszą przedstawiam wersję "imprezową", która na pewno sprawdzi się w potrzebie.. uratowania przed nadmiarem % ;)


SKŁADNIKI:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
kilka zielonych szparagów
120g mascarpone
3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
roztrzepane jajko

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i szykujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadratów i rozkładamy na papierze. Brzegi delikatnie zawijamy do środka.
W miseczce mieszamy mascarpone, parmezan, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną masą smarujemy kawałki ciasta. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu) i kładziemy na masie serowej. Brzegi ciasta smarujemy skłóconym jajkiem.
Pieczemy przez około 15 minut! UWAGA! Nie zapomnijcie, bo 3 minuty dłużej mogą już wiele zmienić. Ja (jak widać na zdjęciu..) ledwo zdążyłam ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz