niedziela, 6 maja 2012

CHOCOLATE CHIP SHORTBREAD



Szukałam szybkiego przepisu dla każdego, nawet niezbyt doświadczonego kucharza. Oto i on :) Czekoladowa pychotka gotowa w maksymalnie 30 minut! Nie potrzebujecie nawet miksera - jedynie miskę, formę i kawałek papieru do pieczenia. Składniki są tak podstawowe, że prawdopodobnie nie będziecie musieli nawet wychodzić do sklepu! Czy nie o to właśnie chodzi? :)


SKŁADNIKI:
150g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
125g masła
40g drobnego cukru
tabliczka mlecznej czekolady pokrojona w drobną kostkę
posypka: łyżka drobnego cukru + odrobina cynamonu

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Mąki przesiać i dodać masło. Wyrabiać palcami aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać cukier, czekoladę i zagnieść. Kwadratową formę o bok 18 cm pokryć papierem do pieczenia. Powstałe ciasto równomiernie wgnieść w foremkę. Nakłuć widelcem i posypać połową przygotowanej posypki. Piec na złoty kolor przez około 20-25 minut. Po wyjęciu posypać pozostałym cukrem.
Ostudzić i pokroić na 12 kwadratów.

Smacznego!

PS: Podziękowania dla Moich Wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz