wtorek, 22 listopada 2011
TARTA KAJMAKOWA
Któregoś zimnego i ponurego poranka obudziłam się z niezwykłym zapotrzebowaniem na coś słodkiego i wtedy przypomniałam sobie o tej tarcie. Jest niesamowicie słodka, ale ciasteczkowy spód nadaje jej charakteru.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników Digestive (225g)
70 g roztopionego masła
3 tabliczki ciemnej czekolady
1 puszka masy krówkowej
garść orzechów włoskich
4 banany
sok z 1 cytryny
300 ml zimnej śmietanki kremówki
kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
Herbatniki dokładnie rozkruszyć i włożyć do miski. Masło roztopić razem z czekoladą - chcąc skrócić sobie czas wykonania polecam mikrofalówkę ;) Następnie wymieszać z herbatnikami. Powstałą masą wyłożyć tortownicę razem z bokami i włożyć do lodówki. Masa wyraźnie stwardnieje.
Masę krówkową wymieszać z czekoladą (dla prawdziwych cukro-maniaków można pozostawić samą słodycz karmelu) i wyłożyć na spód z herbatników. Posypać orzechami włoskimi i ponownie włożyć do lodówki na około godzinę.
Banany obrać i pokroić w plasterki a następnie skropić sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę (jeśli chcecie mieć pewność dodajcie odrobinę rozpuszczonej żelatyny) i wymieszać z połową bananów. Wyłożyć na masę kajmakową oraz udekorować pozostałymi bananami. Wierzch posypać przesianym bezpośrednio przez sitko kakao.Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
*Przepis na formę o średnicy około 20 cm.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz