wtorek, 22 listopada 2011

TARTA KAJMAKOWA


Któregoś zimnego i ponurego poranka obudziłam się z niezwykłym zapotrzebowaniem na coś słodkiego i wtedy przypomniałam sobie o tej tarcie. Jest niesamowicie słodka, ale ciasteczkowy spód nadaje jej charakteru. 


SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników Digestive (225g)
70 g roztopionego masła
3 tabliczki ciemnej czekolady
1 puszka masy krówkowej
garść orzechów włoskich
4 banany
sok z 1 cytryny
300 ml zimnej śmietanki kremówki
kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE


Herbatniki dokładnie rozkruszyć i włożyć do miski. Masło roztopić razem z czekoladą - chcąc skrócić sobie czas wykonania polecam mikrofalówkę ;) Następnie wymieszać z herbatnikami. Powstałą masą wyłożyć tortownicę razem z bokami i włożyć do lodówki. Masa wyraźnie stwardnieje.

Masę krówkową wymieszać z czekoladą (dla prawdziwych cukro-maniaków można pozostawić samą słodycz karmelu) i wyłożyć na spód z herbatników. Posypać orzechami włoskimi i ponownie włożyć do lodówki na około godzinę.

Banany obrać i pokroić w plasterki a następnie skropić sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę (jeśli chcecie mieć pewność dodajcie odrobinę rozpuszczonej żelatyny) i wymieszać z połową bananów. Wyłożyć na masę kajmakową oraz udekorować pozostałymi bananami. Wierzch posypać przesianym bezpośrednio przez sitko kakao.Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

*Przepis na formę o średnicy około 20 cm.


Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz