piątek, 25 listopada 2011
ŚNIEŻNO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA
Ktokolwiek mówi, że wygląd nie ma znaczenia, jest w błędzie. Pierwsze wrażenie o kimś może zmienić nasze życie. Ja nigdy nie wierzyłam w miłość od pierwszego wejrzenia, ale biorąc pod uwagę te ciasteczka... to chyba zmieniam swoje zdanie.
SKŁADNIKI:
100g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
cukier puder do obtoczenia
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem z masłem, pozostawić do ostygnięcia.
Jajko, żółtko i cukier ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli oraz cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i mocno obtaczać w cukrze pudrze. Układać w odstępach około 2 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku (na drugiej półce od dołu) 14 minut w temperaturze 170 stopni. W przypadku termoobiegu 12 minut w 150 stopniach.
Smacznego!
Inspiracja: Domowe Wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz