piątek, 25 listopada 2011

KREMOWY SERNIK CIASTECZKOWY


Chyba poznałam smak nieba.. Lekkość i zniewalająca słodycz to słowa, które mogą opisać ten deser. Jego serowe nadzienie wręcz rozpływa się w ustach. Zniknął w bardzo szybkim tempie..

SKŁADNIKI:
SPÓD
350 g ciastek digestive
1 tabliczka czekolady deserowej
100 g masła

Masło z czekoladą rozpuścić. Ciastka dobrze pokruszyć. Wymieszać razem i wyłożyć dno i boki tortownicy (ok.20 cm średnicy). Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

MASA SEROWA
360 g twarożku kremowego lub trzykrotnie zmielonego
300 ml kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru
180 g roztopionej białej czekolady
150 g ciastek czekoladowych, z grubsza połamanych
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
50 g startej czekolady gorzkiej

Białą czekoladę rozpuścić i ostudzić. Żelatynę rozpuścić i ostudzić. Zmiksować ser, kremówkę, ekstrakt z wanilii i cukier puder. Wlewać stopniowo wystudzoną żelatynę i czekoladę (jeśli będzie gorąca sernik będzie się warzył!!!) cały czas miksując. Wsypać ciastka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzony spód.

Sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Posypać gorzką czekoladą.

Smacznego!

Inspiracja: Moje Wypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz