wtorek, 22 listopada 2011

OLD-FASHIONED CHOCOLATE CAKE


Nigella zawsze będzie kimś, kto mi imponuje. Chociażby za to, że stworzyła ten klasyczny czekoladowy tort. Jego słodycz autentycznie zapiera dech w piersiach. Ale uwaga.. Spożyty w dużych ilościach przez płeć męską może powodować lepszy przepływ krwi.. no wiecie gdzie ;) To tak z doświadczenia.


SKŁADNIKI:
CIASTO
200 g mąki
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
40g kakao dobrej jakości
175 g dobrego masła
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii*
150 ml kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki zmiksować na gładką i jednolitą masę. Ciasto wychodzi naprawdę bardzo gęste. Podzielić na 2 części i kolejno upiec 2 placki w tortownicy 20 cm (jeśli mamy 2 tortownice to możemy to zrobić jednocześnie) - ok. 30 minut w temperaturze 180 st. do tak zwanego "suchego patyczka".

KREM
 75 g miękkiego masła
175 g dobrej jakości ciemnej czekolady
300 g cukru pudru
1 łyżka płynnego miodu
125 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej (lub z lenistwa w mikrofalówce hehe) i ostudzić. Dodać resztę płynnych składników oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wszystko razem zmiksować na idealnie gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta, aby ją rozsmarować, dodać łyżeczkę wrzącej wody. Moja była jednak idealna.

Ciasto wystudzić. Jedną część ciasta ułożyć na tortownicy i wysmarować 1/3 kremu, zostawiając ok 2 cm odstęp, aby masa nie wypłynęła po przykryciu kolejnym krążkiem ciasta. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta a pozostałą 1/3 zużyć na wysmarowanie boków tortu. Udekorować wedle uznania.

Smacznego!

*ekstrakt z wanilii do nabycia w Kuchni Świata


Inspiracja: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz