piątek, 25 listopada 2011
CHOCOLATE CHIP COOKIES
Mam w głowie pewien obrazek - dziecko w piżamce z gorącym mlekiem w dłoni, jedzące ciasteczka - z którego aż "biło" poczucie bezpieczeństwa, szczęścia i prostoty życia. Nienawidzę mleka.. Ale ciasteczka upiekłam
SKŁADNIKI:
1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips - do zodobycia w Kuchni Świata)
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
170 g miękkiego masła
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 żółtko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować. Następnie dodać czekoladowe groszki,
Z ciasta formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Ciastka rozpłyną się na boki i nie trzeba ich spłaszczać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Pozostawić na trochę do przestygnięcia na blaszce (gorące są bardzo kruche).
Smacznego!
PS: Możecie dodać również orzechy, rodzynki itp. według uznania :)
Inspiracja: Moje Wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz