piątek, 25 listopada 2011
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA
Klasyczna ucierana babka to coś co kojarzy mi się z rodzinnym ciepłem. Czasami nie doceniamy piękna prostych rzeczy. Niewiarygodne, że z mąki, jajek i mleka można stworzyć prawdziwe cudo.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mleka
120 g gorzkiej czekolady
(Najlepiej, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej)
Mąkę przesiać razem z proszkiem i wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do utrzymani apuszystej jasnej masy (ok. 3 min) , dodać cukier i dalej ubijać ok 2-3 minut. Dodawać jajka po kolei, miksując po każdym dodatniu. Dodać wanilię i ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty i dodawać na przemian mąkę z mlekiem, tylko do wymieszania się składników.
Czekoladę rozpuścić. Ciasto podzielić na pół i jedną z nich wymieszać łyżką z czekoladą.
Formę o wymiarach 29x11 wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać masy na zmianę, a na końcu zrobić widelcem zygzaki w cieście.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do tzw. "suchego patyczka"
Smacznego!
Inspiracja: Moje Wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz