niedziela, 12 sierpnia 2012
WANILIOWE GNIOTY
Cudowne ciastka z serii "w pięć minut". Dodatkowo nie wymagają nakładu twórczego w zakresie kształtu. Byłam na tyle leniwa.. że po prostu ugniatałam w rękach rozpłaszczałam w kształcie długiego owalu. I jak niewiele do szczęścia potrzeba :) Dodatkowo, dodatek proszku budyniowego, daje ciasteczkom niezwykle cudowną i kruchutką formę. Polecam zatapiane w konfiturce.. mniam!
SKŁADNIKI:
200g masła
200g mąki pszennej
100g budyniu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy i miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i budyń i mieszamy. Powstanie zbita ale łatwo formowalna masa. Na blachę wyłożoną papierem układamy podłużne paski i delikatnie rozpłaszczamy. Powinny mieć grubość około 1 cm. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy na złoto. Studzimy
Smacznego!
PS: Podziękowania dla Wypieków z Pasją :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz