niedziela, 12 sierpnia 2012

WANILIOWE GNIOTY


Cudowne ciastka z serii "w pięć minut". Dodatkowo nie wymagają nakładu twórczego w zakresie kształtu. Byłam na tyle leniwa.. że po prostu ugniatałam w rękach rozpłaszczałam w kształcie długiego owalu. I jak niewiele do szczęścia potrzeba :) Dodatkowo, dodatek proszku budyniowego, daje ciasteczkom niezwykle cudowną i kruchutką formę. Polecam zatapiane w konfiturce.. mniam!

SKŁADNIKI:
200g masła
200g mąki pszennej
100g budyniu waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy i miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i budyń i mieszamy. Powstanie zbita ale łatwo formowalna masa. Na blachę wyłożoną papierem układamy  podłużne paski i delikatnie rozpłaszczamy. Powinny mieć grubość około 1 cm. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy na złoto. Studzimy

Smacznego!

PS: Podziękowania dla Wypieków z Pasją :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz