niedziela, 5 sierpnia 2012
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Śliwkowego sezonu ciąg dalszy. Tym razem w wersji ucieranej - ekspresowej. Ciasto zawsze wychodzi i jest pyszne. Miękkie i słodkie. Perfekcyjne do popołudniowej herbatki. Uwaga.. uzależnia!!
SKŁADNIKI:
200g bardzo miękkiego masła
200g cukru pudru
4 jajka
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
800g śliwek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Prostokątną formę (ok 20x30 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą/mąką,
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i osuszamy
Masło miksujemy z cukrem przez około 8 minut. Powstanie gładka i puszysta masa. Kolejno dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując około 2-3 minut. Powinniśmy uzyskać lekki krem. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do mokrych składników (ja to robię w trzech "turach"). Należy pamiętać aby zbytnio nie miksować - tylko do połączenia! Ciasto wylewamy do formy i wygładzamy. Na wierzchu układamy śliwki - rozcięciem do góry.
Pieczemy przez około 30-40 minut do suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
PS: Podziękowania za inspirację dla Kwestii Smaku :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz