niedziela, 5 sierpnia 2012

CIASTO NA MAŚLANCE Z MALINAMI I CYTRYNOWYM LUKREM


Znalazłam w lodówce maślankę, którą trzeba było szybko wykorzystać. Jak wiadomo, bardzo dobrze radzę sobie w takich sytuacjach. Dzisiaj proponuję ciasto, które będzie idealne dla osób nie lubiących przesłodzonych wypieków. Najsłodszym elementem całości jest.. lukier. Można go nie dodawać w ogóle lub bardzo ograniczyć. Ja jednak.. polałam :)


SKŁADNIKI:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
1 i 3/4 szklanki maślanki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki malin
szklanka cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Przygotować dwie miski. W pierwszej wymieszać składniki suche (mąkę, proszek, sodę i sól). W drugiej, trzepaczką wymieszać maślankę, jajka, olej i cukier. Do suchych składników dodać mokre i zmiksować tylko do jednolitego połączenia obydwu mas. Do ciasta dodać skórkę z cytryny i oprószone mąką owoce. Bardzo delikatnie wymieszać i przelać do formy. Piec przez 60-70 minut. Ostudzić.
Cukier puder wymieszać z cytryną tworząc gęsty lukier. W razie potrzeby - dosypać cukru bądź dolać soku. Przygotowaną masą polać ciasto.

Smacznego!

PS: Za przepis dziękuję Atelier Patisserie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz