niedziela, 12 sierpnia 2012
ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM I TRZEMA SERAMI
Powiem krótko.. zdjęcie nie najlepsze, ale smak boski! Miałam wrażenie że tą zapiekankę mogłaybm dziubać widelcem aż się nie skończy :) Idealna dla miłośników makaronu, szpinaku i fety. Nie sprawia dużo kłopotu więc można ją stworzyć na szybko. Przepis na sporą porcję 3-4 głodne osoby lub... jeden żarłok prawdziwy :)
SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu penne
500g świeżego szpinaku
2 małe cebulki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
200g fety
250g mozzarelli
50g sera typu parmezan
sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al-dente.
Szpinak umyć i oczyścić z łodyg. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulkę. Dodać szpinak i smażyć dopóki nie zwiędnie. Następnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać szpinak, rozkruszoną fetę i parmezan. Wymieszać ręką (mmmm!) i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypać mozzarellą. Piec przez około 20 minut. Na drugą połowę tego czasu, przełączyć piekarnik na funkcję grill aby wierzch się pięknie zrumienił.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz