poniedziałek, 11 czerwca 2012

TAGIATELLE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM


Tym razem przedstawiam baaardzo sycące danie. Jest jednak tak pyszne, że nie można się opanować! Zawiera wszystko co kochamy: kurczaka, zieleninkę, serek i makaron mmmm... Czego można chcieć więcej? Chociaż ja, uznałam że składniki są bardzo wartościowe. Tym też sposobem mentalnie się rozgrzeszyłam!


SKŁADNIKI:
200-300g makaronu (u mnie tagiatelle)
2 piersi z kurczaka
4 garście świeżych liści szpinaku (lub więcej według uznania)
50g szynki parmeńskiej
garść tartego parmezanu
mała cebulka
mały kubeczek śmietany (12%)
łyżka masła
sól, pieprz

Makaron ugotować al-dente według przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka pokroić w dość cienkie plasterki - w poprzek. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć mięso. Nie za mocno - ma być soczyste i delikatnie rumiane. Przekroić każdy kawałek na 2-3 części i odstawić. Liście szpinaku wrzucić na patelnię, podlać odrobiną wody i poczekać aż zwiędnie, a woda odparuje. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Na gorącą patelnię wlać śmietankę i poddusić razem przez chwilę. Dorzucić szpinak oraz kurczaka i poczekać aż się lekko poddusi. Na koniec wmieszać ugotowany makaron i posypać parmezanem. Poczekać aż ser się lekko roztopi i... jeść drewnianą łyżką prosto z patelni! :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz