poniedziałek, 11 czerwca 2012

RISOTTO ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM


Chyba risotto stanie się moim ulubionym daniem! Nie jest to może najszybsze danie i wymaga trochę cierpliwości, ale warto! Tym razem w wersji ze szpinakiem i bekonem. Dla tych co oponki się nie boją! Zresztą.. czy boczek to nie białko? ;)


SKŁADNIKI:
niecała szklanka ryżu Arborio
600ml wywaru z warzyw (możecie też po prostu użyć kostki rosołowej, ale to już nie to samo..)
3 łyżki masła
100ml białego wina
mała cebulka
3-4 solidne garście świeżego szpinaku
100g boczku pokrojonego w kostkę

Cebulkę posiekać. Szpinak poddusić na patelni z odrobiną wody aż zwiędnie a następnie  odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odstawić. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni. Powinien być rumiany i lekko chrupiący.
Na dużej patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulkę. Dosypać ryż na patelnię i cały czas mieszając sprawić aby "wyblakł". Tym sposobem zdejmujecie skrobię przez co płyn będzie lepiej przez niego wchłaniany. Taki przezroczysty ryż podlewamy winem i czekamy aż je wchłonie. Stopniowo dolewamy bulion. Chochla bo chochli. Po każdym podlaniu czekamy aż ryż wchłonie płyn. Gdy będzie już w połowie miękki dodajemy boczek. Całość nabierze jego aromatu. Kontynuujemy podlewanie. Gdy ryż będzie praktycznie gotowy dodajemy pokrojony szpinak. Po uzyskaniu pełnej miękkości ryżu dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i rozpuszczamy je w naszym risotto.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz