poniedziałek, 11 czerwca 2012
JOGURTOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Znowu ciastka które miały na celu smakować mojemu Mężczyźnie :) Czekolada w środku idealnie dopełnia jogurtową miękkość. Szybko się pieką i z zewnątrz przykrywa je słodka skorupka. Cudo! Skoro kubki smakowe mojego Greka je zaakceptowały to coś w nich musi być. Polecam do niedzielnej herbatki. Uwaga: składniki na solidną porcję! 2 góry ciasteczek!
SKŁADNIKI:
2 szklanki cukru
kostka masła (200g)
1 jogurt naturalny (200g)
3,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 pokrojone w kostkę mleczne czekolady
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Płaską blachę przykrywamy papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrami i wanilią. Dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. Dodajemy mąkę przesianą razem z sodą i szczyptą soli. Mieszamy. Na koniec dosypujemy kawałki czekolady i ponownie łączymy składniki. Ciasto będzie naprawdę lepkie i niewygodne w obsłudze, ale taki koszt ich cudnej miękkości!
Łyżką nabieramy porcje ciasta (u mnie około pół objętości łyżki stołowej) i formujemy małą kulkę. Wykładamy na blachę. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Pieczemy przez około 10 minut. Ciastka będą baardzo miękkie ale już rumiane. Po chwili lekko stwardnieją, nie martwcie się :)
Smacznego!
PS: Podziękowania dla Cukrowej Wróżki!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz