poniedziałek, 11 czerwca 2012
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Ok.. fota może niezbyt apetyczna ale smak.. boski! To ciasto znikało w takim zastrzaszającym tempie, że nie mogłam się skupić na zrobieniu lepszego zdjęcia. Proporcje przygotowane są na dużą blaszkę więc starczy dla wszystkich. Słodycz ciasta i kwaskowatość rabarbaru idealnie się dopełniają. Zapach w kuchni. Nie do podrobienia! Jedna rada: kupcie naprawdę dobre truskawki! Gwarancja sukcesu :)
SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
jedno opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
jedna szklanka mąki pszennej
jedna szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
kilogram truskawek (odszypułkowanych i przepołowionych)
300g rabarbaru (obranego i pokrojonego w 2-3cm kawałki)
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dużą blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrami. Białka oddzielić od żółtek. Do utartej masy dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować po każdym z nich. Dodać ekstrakt. Przesiać mąki z proszkiem, dodać śmietanę i wymieszać łyżką. W oddzielnej micse ubić białka na sztywną pianę. Dla pewności dodajcie szczyptę soli. Po minucie uzyskacie pożądany efekt :) Białka delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przełożyć do blaszki i równomiernie rozprowadzić.
Wierzch posypać truskawkami wymieszanymi z rabarbarem. Piec przez 55-60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
PS: Podziękowania dla Małej Cukierenki :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz