poniedziałek, 11 czerwca 2012

CYTRYNOWE TAGIATELLE Z BIAŁYMI SZPARAGAMI


Od jakiegoś czasu patrzyła na mnie książka Pascala i jego cytrynowe tagiatelle. Delikatnie je modyfikując o letnie warzywa, powstał niesamowicie delikatny obiad. Zdecydowanie polecam go fanom bardzo łągodnych smaków, które nie "rzucają się w oczy" a urzekają skromnością.


SKŁADNIKI:
200g tagiatelle
kilka białych szparagów
cytryna
mały kubek śmietany (12%)
łyżka masła
sól, pieprz

Szparagi obrać z włókien, odłamać twarde końce a następnie pokroić w około 3cm kawałki.
Makaron ugotować al-dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. 8 minut przed zakończeniem gotowania dodać do garnka kawałki szparagów. Odcedzić.
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni roztopić masło a następnie dodać śmietanę i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać i poczekać aż się nieco zredukuje. Do sosu dodać makaron ze szparagami. Wymieszać i podawać od razu

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz