piątek, 15 czerwca 2012

KREMOWA PASTA Z KUREK



Jestem w RAJU! Zaczyna się powoli sezon na kurki. Te piękne, żółtawe grzyby absolutnie zawładnęły moim podniebieniem. Zapewniam, że jak ich cena już trochę zmaleje to będą częściej przeze mnie przyrządzane :) Na początek jednak, proponuję pyszną pastę, którą ja osobiście wyjadam łyżką prosto z patelni, lecz tak samo dobrze smakować będzie z makaronem lub na gorącej i zapieczonej z serem grzance. mmm...


SKŁADNIKI:
200g kurek
mała cebulka
łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Kurki dokładnie myjemy a następnie kroimy w niezbyt drobną kostkę. Odstawiamy.
Cebulkę siekamy i podsmażamy na łyżce masła tak, aby ładnie się zeszkliła. Kiedy to nastąpi, dosypujemy kurki i czekamy aż woda z nich wyciekająca całkowicie odparuje. Na patelnię dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka chwil. Doprawiamy solą i pieprzem według upodobań.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz