piątek, 23 grudnia 2011

TORTA ALLA GIANDUIA


Sam widok powoduje przyspieszone bicie serca.. Jest niesamowicie prosty w wykonaniu i zawiera mój ukochany składnik.. NUTELLĘ! Czymże było by życie bez tego cuda..? Nie wiem :) Wiem, że dzięki niej uzyskałam pyszne, mokre ciasto, które zniknęło z prędkością światła!


SKŁADNIKI:
6 dużych jajek (żółtka oddzielnie od białek)
szczypta soli
125g miękkiego masła
400g Nutelli (mmmmm....)
1 łyżka rumu
100g zmielonych orzechów laskowych
100g stopionej gorzkiej czekolady
100g orzechów laskowych, 125ml kremówki, 125g gorzkiej czekolady - na polewę

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W dużej misce ubić białka z solą na niezbyt sztywną pianę.
W osobnej misce utrzeć masło z nutellą, a następnie dodać rum, żółtka i mielone orzechy. Wmieszać ostudzoną, stopioną czekoladę i rozrzedzić mieszaninę łyżką piany z białek. Delikatnie połączyć z resztą piany (w około trzech turach). Przelać do formy i piec 40 minut.
Na patelni uprażyć orzechy laskowe i usunąć skórkę. Należy uważać, żeby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką kremówką i dokładnie wymieszać. Polać ciasto a na wierzchu ułożyć orzechy (muszą być ostudzone!!!)
Później nie pozostaje nic innego jak tylko jeść...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz